avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

12-en Kínában

2017. július 27. - mrattilamennichina

Ülsz a kocsiban hazafelé menet, aztán a piros lámpához érve gyanús lesz a melletted lévő sávban a kocsi... "Miért néznek 3-an hátrafelé?" Aztán amikor megálltok mellette, akkor már módosítod az előző kérdésed: "miért néznek 3-an hátrafelé és 4-en előre ott, ahol ülés sincs?" 8-O

S mindez nem egy betépett forgatókönyv író keze nyoma egy hollywoody-i filmben, hanem a való élet... Én összesen 13 embert számoltam (2 az első üléseken, 4 a második sorban, 4 a harmadikban és 3 az utolsó sorban hátrafelé nézve), Tamás a túlsó oldalról csak 11-et. Hogy ne vesszünk össze és mert én voltam közelebb, ezért kiegyeztünk egy átlag 12-ben. :-D De mindegy, hogy 11, 12 vagy 13, az a kocsi eredeti konfigurációban is max 7 ember szállítására lenne alkalmas... Bár ha utána számolunk, akkor lehet, hogy az egy főre jutó károsanyag kibocsátás így kedvezőbb, mintha helyijáratos busszal jöttek volna... :-P :-D

img_20170724_175645.jpg

 

Konzerv kókusz

Ha eddig még nem dobtad el az agyad, akkor ettől a poszttól lehet, hogy el fogod. Én legalábbis azt tettem, amikor megláttam a poszt főszereplőjét. Alap tétel, hogy ha meg akarsz gazdagodni és ezt nem szerencsejátékkal akarod elérni, akkor olyat kell kitalálnod, ami érdekli az embereket, amit megvesznek és persze még nem találta ki más. Ehhez az is kell, hogy tudj másként gondolkodni, elvonatkoztatni a már meglévő dolgoktól. A januári robotversennyel nem gazdagodtam meg, de hozott egy első helyet a sörös üveg robotos felbontása és a sör korsókba töltése, mert a feladat komplexitása túlmutatott a többiek 1 funkciót kihasználó megoldásainál. A konzerv kókusz pedig szintén ilyen távolabb mutató elgondolkodás eredménye. :-)

img_20170716_205459.jpg

Tovább

Virtuális valóság

Azt már korábban írtam, hogy a közeli plázában mindig van valami nagyobb activity, néha több hétvégén át tartó téma köré épülnek a rendezvények (pl. a múltkori lufiból alkotott mesefigurák), néha csak egy-egy hétvégére lesz valami rendezvény helyszíne a két központi placc (ilyen volt pl. a szeptemberi szíházi előadás promóciója). Nem rég festmény árverés helyszíne volt a pláza, most valami közlekedéssel kapcsolatos rendezvény volt (pontosan nem tudom, mert csak a plakátot láttam, érdemi nem történt, amikor arra jártam). Most pedig a Tesla elektromos autóit promózzák ezerrel (nem mintha nem lenne már most is minden 3. kocsi elektromos itt Zhuhai-ban...).

img_20170716_165630.jpg

Tovább

Victoria Peak

Nem sietem el a dolgokat - de Tamás sem. :-D Én szeptember elején, ő október elején érkezett, de még csak most került rá sor. Bár nekem van mentségem... Makaóba már november végén átmentünk, ott írtam is róla, de Hongkong (bár az is itt van a szomszédban) eddig kimaradt, noha folyamatosan tervben volt. Az én mentségem, hogy érkezésemkor kényszerből egy rövid látogatást már tettem a belvárosban, amikor a reptéri komppal már nem tudtam átjönni Zhuhai-ba és be kellett mennem miatta a város szívében lévő kikötőhöz.

mmexport1500130503895s.jpg

1,5 hete találta ki Tamás, hogy akkor most nem várunk tovább, meghívjuk a német kollégákat is és meghódítjuk a város. Az időjárás előrejelzés múlt szombatra heves esőzést jósolt, így inkább eltoltuk a bulit. Ennek köszönhetően tudtam meglátogatni akkor a Putuo templomot, noha folyton a fejem felett lebegett a leszakadó eső kardja. Erre a szombatra viszont napos idő volt a jóslat, szórványos esővel. Stimmelt.

Tovább

Csettegő

Úgy gondolom minden népnek megvannak a maga csettegői (avagy csüszögői, attól függően, hogy merre jársz az országban). Magyarországon jobbára az Alföldön találkozni velük, de onnan is kikopó félben vannak, mert egyre nehezebb a műszaki vizsgáztatásuk. Ezek a leginkább házi építésű, sokszor 1 vagy 2 hengeres motorkerékpár motorok meghajtásával fabrikált mezőgazdasági teherszállítók nem hiányolják a kreativitást.

Kínában is találni hasonló "csodákat". Az első képen szereplő járgányból az első példányt nem sokkal az érkezésem után láttam, de lefotzni nem sikerült. Közben rájöttem, hogy ez igazából nem is tartozik a csettegő kategóriába, mert később többször és több helyen is láttam ilyen szerkezetet közlekedni és nagyon nagyüzemi kinézete van. Mindenesetre a kinézete elsőre elég érdekes...

img_20170323_175019.jpg

Tovább

Kuba

"Kuba? Hát ez meghülyült... Esetleg Kína!" :-D
Úgy döntöttem, hogy templomos hétvégét tartok, így a szombati kirándulást vasárnap is folytattam - csak előbb ugrottam egyet a térben. :-) Vasárnapi úticélom a Jintai templom volt, amit az utazási oldalak is feldobnak, ha Zhuhai nevezetességeire keresel rá. De ha már utaztál bő 1,5 órát és ott vagy, akkor nem szabad kihagyni a 10 perccel odébb lévő Doumen faluban az Old Street-et sem, amit Xiaomin ajánlott nekem még hónapokkal ezelőtt, de eddig nem került rá sor, hogy elmenjek oda (részben azért, mert vártam rá, ugyanis azt mondta, hogy majd elmegyünk együtt...).

img_2487.JPG

Tovább

Putuo Temple

Az utóbbi napokban valamiért az életkedvem konverál a nullához. Élni van kedvem, csak megmozdulni nincs... Vitamin, ásványianyag vagy hasonló hiány lehet a háttérben. Erre rátett egy lapáttal, hogy szombat reggel megint szakadó esőre ébredhettünk - az eredetileg tervezett program ment a levesbe. Nem akartam otthon ülni, és dél közeledtével az időjárás is kezdett javulni, így az egyik kollegina által ajánlott, nem olyan vészesen messze lévő, de így is egy kb. 1 órás busz útra lévő templomot vettem célba. Fél úton át kellett szállni, s várakozás közben ismét leszakadt az ég - szerencsére a kirándulásom során utoljára. A 26-os és a 36-os busznak is itt van a végállomása, így eltéveszteni sem lehet a megállót. Az esős idő ellenére sokan jöttek a busszal is és sok parkoló autót is lehetett látni.

img_20170708_154800.jpgEsőfelhők jöttek-mentek - ahogy a gyorsvasút vonatjai a kocsik mögötti ák feletti vágányon

img_20170708_150248.jpg

Tovább

Angol szöveggel bármit eladsz...

Nem rég láttam egy fotógyűjteményt, hogy Kínában milyen angol szöveggel árulnak és képesek megvenni és viselni ruhákat az emberek... Volt néhány szimplán vicces kép, de volt olyan is, ami a viselőjének szexuális szokásairól adott (vélhetően nem valós) képet. A cikk szerzője meg is jegyezte, hogy Kínában angol felirattal bármit könnyen el lehet adni. :-)

Egyik nap a szokásostól eltérő üzletbe mentem be vásárolni és észre vettem, hogy evőpálcikákból nagyobb választék van, mint az eddigi helyeken. Távolról szépen is néztek ki, így gyorsan közelebb mentem, mert terveztem, hogy néhány különlegesebb darabot majd viszek haza magammal emlékbe. Találtam is 2 félét, amit megvettem. Viszont az elsőnek (távolról) kiszemelt példányt ott kellett hagynom, mivel csak távolról volt autentikus kinézete, közelebbről megnézve kitört belőlem a nevetés:

img_20170610_140849.jpg

A grafikus elkészítette a mintafájl, de nem tudta, hogy a megrendelő milyen szöveget szeretne rányomtatni, így aztán a "Minta szöveg helye" feliratot illesztette be a képfájlba (természetesen angolul, mert ő nagyon menő grafikus) - amit aztán a megrendelő nem értett, azt hitte ez a kész dizájn és kiadta az utasítást X darab pálcika legyártására... :-D

 

Angolna

Néhány hónapja már, hogy Tamás megemlítette az egyik kollegiális vacsorát, ahol angolna is került az asztalra. A boltban láttam angolna konzervet is, de korábban valahogy nem vitt rá a lélek, hogy megpróbálkozzak vele. Inkább étteremben kóstoltam volna meg, ahol ha nem ízlik, akkor is megeszik a többiek a maradékot. Ez majdnem össze is jött, amikor a robot verseny díjából elmentünk vacsorázni - én kiválasztottam az étlapról, de valamivel később közölték, hogy most épp nincs angolnájuk, így más halat kellett választani. :-(

img_20170610_143959.jpg

Tovább

Villamos áramszedő nélkül

Több posztban is volt róla szó, hogy Zhuhai-ban (ahogy Shenzhen-ben és Shanghai-ban is...) rengeteg elektromos busz rója az utakat a régebbi konstrukciótól kezdve az űrtechnikát sejtető egészen új dizájnú buszokig. Jó pár héttel ezelőtt lementem az Operaház közelébe a tengerpartra sétálni. Akkor csak rövid időre láttam és lefényképezni sem volt időm ezt a különös járgányt. Aztán pár nappal később a közelünkben lévő buszgarázs udvarán láttam belőlük egy csomót, csak épp a buszon voltam és az eső is esett, így a fotózás elmaradt. Nem rég újra a tengerparton jártam és akkor már sikerült is megörökíteni. :-)

img_20170312_150233_hdr.jpgElőlről...

Tovább