avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Mindenki felett állva

2016. november 14. - mrattilamennichina

Tamás péntek reggel említette, hogy van Zhuhai-ban is Decathlon. Meglepődtem, mert korábban csak a shenzhen-i özletről tudtam a közelben. Persze, visszagondolva világossá vált, hogy rossz volt a keresési módszer. Ugye a latin betűk és az kínai szavak közötti különbségek... Ezen fellelkesülve délután el is mentem a boltba, ami Gongbei közelében van, és úgy néz ki, mintha a felette lévő pláza parkolójának egy részét kerítették volna el a célra. Méreteiben egyébként kb. a szombathelyi bolttal egyezik meg, az árak nagyjából szintén ugyan azok. (Vettem is egy futó felsőt, mert ha szelesebb az idő, akkor a technikai póló már kissé hűvös.) Buszozás közben jött a poszt ötlete.

Amióta Len megmutatta a buszos appot és fejben összeraktam hogyan tudom könnyen használni az online térképpel együtt, azóta többet buszozok. Egyrészt betervezek olyan programokat, ahova eddig taxival kellett volna menni, másrészt kiváltom a hosszú távú gyaloglásokat. Nem rég szereztem buszos kártyát is - 10%-kal olcsóbb vele a vonaljegy, de nem ez volt a mozgató rugó (a havonta elbuszozott 40-50 RMB-nél megspórolni egy oda-vissza út árát nem nagy tétel, pláne hogy 2 RMB /85Ft/ egy vonaljegy), hanem hogy így nem kell azon szenvedni, hogy honnan lesz nekem folyton 2 RMB-m. Most már a számomra fontosabb megálló neveket is segitség nélkül megtalálom a menetrendben és az utazási szokásokkal is egyre jobban képbe kerülök. Ami a vicces és még mindig meglepődök és jót szórakozok rajta, hogy ha beállok az alacsony padlós rész végébe középre, akkor is simán látom előttünk a forgalmat az utasok feje fölött. Néha előfordul, hogy bezavar a képbe egy-egy hozzám hasonló magasságú ember, de nem jellemző. Mivel a buszok többsége nem menetrend szerint indul a végállomásról, így előfordulhat olyan eset, amikor 1-1 megálló távolságban követi egymást 3 busz (a múltkor 3 busz állt be a megállóba egyszerre...), máskor meg 8-10 megálló távolságban járnak. Otthon ilyenkor az ember totál izzadtan menne haza, csakhogy ebből csak 30% lenne saját izzadtság... Itt viszont megy a légkondi, nem izzadsz le. Az elmúlt 2 hónapban többet buszoztam itt Kínában, mint otthon az elmúlt 10 évben. :-D A buszok jó része az otthon is ismert Lion's City sorozat helyi koppintása, bár valószínűleg licensz alapján gyártják, mert a MAN teherautók helyi változatait is látom az utakon. A buszok kamerával felszereltek, amiből egy az utat rögzíti, egy a sofőrt és az első ajtót, egy a busz elejéből figyeli az utasteret, egy pedig a középső (ami otthon az középső lenne, mert itt a leghátsó még a helyi járaton sincs meg) ajtónál van felszerelve és a kamera képét mutatja a sofőrnek, aki ennek képe alapján dönt az ajtó zárásáról.

Ennyit a buszozásról. Holnap kicsit hosszabb lélegzetvételű képes beszámolóval tervezek jelentkezni a hétvége eseményeiről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr2911941891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása