Pár napja a boltban felfedeztem ezt a gyümölcsöt. Meg is kérdeztem Len-től, hogy mi ez és hogyan kell enni. Mangosztán, az istenek gyümölcse. Magyarországon nem figyeltem fel rá, de feltételezem, hogy kapható (még ha nem is a sarki fűszeresnél), mert találam róla magyar oldalt, amit bő 5 percig olvastam, annyi előnyös tulajdonságáról és felhasználási módjáról ír. A mangosztán (nem, nincs köze a mangóhoz!) egy Thaiföldről származó, tipikusan trópusi éghajlati gyümölcs. Májustól szeptemberig terem, termése kb. mandarin méretű, héja vöröses-barna, felvágva 5-6 fokhagyma gerezd alakú gyümölcshússal, közepén a magokkal. A pirosas héja nem ehető, csak a fehér gyümölcshús!
Állagra talán a mandarinra hasonlít, lédús, íze édes, néha savanyúba hajló felhangokkal. A gyümölcshúst belsőleg, a héjából készült dolgokat külsőleg alkalmazzák. Értékes tápanyagokat tartalmaz, hatékony ferőtlenítő, gomba- és baktériukm ölő, gyulladás csökkentő, segíti az emésztést és még lehetne folytatni a sort. Akit bővebben érdekel, az keressen rá a neten - sokkal többet és részletesebben írnak róla, mint amennyit ide most betennék. És ha otthon is kapható, akkor tessék megkósoltni! ;-)