avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Egy rakás citrus

2016. december 13. - mrattilamennichina

A mai mikerül az asztalra rovatban a citrusfélékről teszek említést, mert érdemes. Otthon bemész a boltba és mit látsz: citrom, lime, narancs (amiből azért van a spanyol és a görög, s mindkettőnek kicsit más az íze), mandarin (ebből is kettő: a kicsit nagyobb és a kisebb laposabb), grapefruit és a pomelo.

copyimg_20161210_221720.jpg

Itt bemegyek a boltba és millió ilyen gyümölcsöt látni:
- Pomeló, amiből itt piros húsút is tudok venni, nem csak fehéret.
- Grapefruit, ami szintén piros és fehér húsú is lehet, de ez otthon is van.
- Citrom és lime, ami nem újdonság.
- Aztán ott a kumkvat, amit otthon nem láttam még, csak hallottam róla: mini narancs vagy mini mandarin néven is fut, de hámozni nem érdemes, mert a héja nagyon vékony, ráadásul ehető is, csak jól meg kell mosni. Méretre 3-4 cm átmérőjű és kicsit oválisba hajlik az alakja. Kicsit fűszeres, kicsit savanyú és kicsit édes.
- Következik a(z általunk gyűjtő néven használt) mandarin, amiből legutóbb 3 féle méretet számoltam.
- Ezeken kívül ott van a kisebb mandarin méretű, gömbölyű sárgás-zöld gyümölcs. Egyszerre savanyú és édes, de mindenképpen a savanyú dominál (viszont nem ránt össze, mint a citrom).
- Ennek van a kicsit nagyobb testvére, ami kb. citrom méretű, de narancs gömbölyűségű. Ízvilág a kisebb testvérére hasonlít. Számoljátok? Már 10-nél járunk (otthon 8) és még nincs vége.
- Maradva a sárgás-zöld árnyalatnál, jön a narancs méretű "kiadás", majd ugyan ebben a méretben a sötétzöld verzió. Ne csapjon be a héj színe! Belül narancssárgás árnyalatú és az édes dominál egy pici savanyú felhanggal - pont optimális.
- És ha már a narancsnál tartunk: van a szokásos narancssárga színű változat is, de ránézésre és alakra is 2 fajta. Eddig 14 (a pomeló és a grapfruit duplikálása nélkül), és szerintem van még a tarsolyukban, mert az ősz elején messze nem volt ekkora a választék...

copyimg_20161210_224813.jpgNarancs, tangelo, korai narancs és hátul középen a mandarin - mindegyik érett és ehető

A legutóbbi vásárlásom fent látható. Chris-t kérdeztem a gyümölcsökről, hogy melyik mi? Mondta, hogy angolra lefordítani nem tudja, mert van belőlük sokféle, és nincs mindegyikre angol szó. Így maradt a kínai név - ha már magyarul és angolul sem tudom helyesen visszaadni a nevét.

Balról jobbra:
- Mandarin, aminek a kínai neve: 蜜柑. Az otthoni nagyobbik mandarinra hasonlít, rákeresve a nevére a mandarin narancs nevet sikerült hozzá találni.
- Narancs ( 脐橙 ), a találat: édes narancs.
- A zöld gyümölcsöt ( 桔柚 ) tangelo néven találtam meg, ami a mandarin és a pomeló keresztezéséből született. Kinézetre is kissé körte alakúra van nyúlva, mint a pomelo (bár ez a fotón nem látszik).
- A sárgás-zöld gyümölcsre ( 早橙 ) direktben nem volt találat, kis kínai kutatással korai édes narancs néven találtam még hivatkozást rá. Ez hangyányit savanyúbb, mint a tangelo, de még bőven az édes dominál itt is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr3212041881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása