avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Infúzió kellett

2017. március 03. - mrattilamennichina

Úgy indultam neki a tegnapi napnak, hogy ebből sem lesz poszt... Kevés új impulzus ér mostnában, így nehéz írni, heti több beszámolót alkotni.

Van egy kínai kollégánk a Marc, róla már régebben esett szó a blogon, mert neki köszönhetem az albérletem, számos problémát is segített megoldani, a masszázs szalont is ő mutatta meg, stb. A húsvéti sonka kapcsán eszembe jutott a Torkos Csütörtök, s mivel Marc-nak már régebben megígértem, hogy a sok segítségért vendégem egy vacsorára, így szóltam Tamásnak is és hármasban elballagtunk a The Factory nevű vendéglátó egységbe. Egy belga srác vezeti, arany áron, de európai (vagy legalábbis közel európai) ízű ételeket lehet enni. Tőlünk kb. fél óra gyalog (de ha közben elsétálunk Pekingbe is, akkor kicsit több :-D ). Út közben Tamás felfigyelt 1-2 érdekes fára, majd az egyiknél meg is állt - na nem megjelölni, hanem megnézni mi van rajta, mert ő sem hitte el: infúzió van bekötve a fának. Marc megnézte a szöveget és egyszerűen élet adó folyadéknak nevezte, szóval nem betegség elleni szert juttatnak a fába - persze ki tudja mi van összemixelve. :-)

img_20170302_185909.jpg

img_20170302_190011.jpg

A The Factory-ban Marc hot-dog-ot rendelt, ami mondjuk közel sem volt a mi általunk ismert hot-dog-hoz, ellenben adtak hozzá hasábburgonyát és Marc bevallása szerint rettentően csípős volt. Tamás a fish and chips-re szavazott, ami ránézésre az angliában megismerthez nagyon hasonlított, én pedig egy pármai sonkás-ruccolás pizzát választottam. A pármai sonkát nem vitték túlzásba (nem úgy, mint a veronai pizzériában... :-D ), ellenben ruccola volt rajta bőven. Inni egy 1,5 literes kancsó sört kértünk, amiből Marc egy pohárral mert inni - nem nagyon iszik, mert hamar kipirosodik az arca. Viszont elmesélte, hogy egyszer volt egy partin, ahol koktélokat szolgáltak fel és a sima zöldtea-kóla-üdítők koktéltól kiütötte magát - hiába na, a pszichológia működik. :-D

img_20170302_193712.jpgA ruccolás-pármai sonkás pizza - háttérben a hot-dog (Kínában azért óvatosan ezzel, mert lehet, hogy tényleg kutyát kapsz :-D )

Rengeteg témát érintettünk, elmeséltük neki a Torkos Csütörtököt is, hogy tulajdonképpen most azt ünnepeljük. Aztán beszélgettünk utazásról, amiből kiderült, hogy ha Japánba akar menni, akkor 300e RMB (12m Ft) foglalót kell letennie, bizonyítván, hogy ő gazdag ember és nem a jobb élet reményében megy oda. Ha Európába akarna menni, akkor oda is 1500 RMB a kezdő összeg, amiért a megfelelő papírokat megkapja. De pl. egy bangkoki kiruccanás is 2-300 RMB. És akkor még repülőjegye sincs... Ami ebből látható: Kínába bejutni és kijutni sem egyszerű.

Közben érkezett egy csapat csaj. Látszott, hogy nem itt születtek. :-) Születésnapot jöttek ünnepelni, ezt Marc is megjegyezte, amire Tamás (éppen csak megelőzve engem) közölte, hogy orosz csajok. Vagy legalábbis arról a környékről valók. Marc nem értette, de elmagyaráztuk, hogy a kinézet és a nyelv eléggé oroszos. Erre elmesélte, hogy ő a főnit először svédnek nézte, a Tamást meg nyugat-kínainak tippelték a kollégák, mert a Pakisztán-Tádzsikisztán-Kirgizisztán határ közelében viselnek hasonló bajuszt az emberek, sőt a kínai történeleben is van egy hasonló bajuszos hős (a nevére nem emlékszem :-/ ). Itt jöttünk elő mi külföldiek, akikből az elmúlt évben jelentősen erősített a cég: Jasper, Leon, Tamás, Maryam és én. Marc lehet a környéken a külföldi kollégák mentora :-D, mert elmesélte amikor egyszer Maryam megkereste, hogy menjen már el vele a mosodába, hogy megértsék egymást az eladóval. Erre mondta neki a Marc, hogy ott a mosógép, használja azt, de a csaj hajthatatlan volt... Látszott Marc-on, hogy most is átélte magában az eseményeket és majd' felrobban a dühtől. :-) Meg is értem. Az elég hamar leesett, hogy Maryam milyen körülményes és élhetetlen - megváltás volt Tamás októberi érkezése.  :-D Csak azt nem értem, hogy ha ennyire élhetetlen a csaj, akkor hogy a francba jutott el Kínába dolgozni? Amúgy a kínai új év után átkerült egy másik kocsiba - névleg Leon érkezése miatt. Viszont ennek a lépésnek mindenki örült: megszűntek a reggeli és délutáni felesleges 5 perces várakozások, mert nem volt képes tanulni a "légy szíves indulj el időben" kérésekből. Most az egyik HR-es vezetővel és néhány másik részleg vezetőjével utazik együtt - ők keményebben beszóltak neki a késései miatt (azt is el tudom képzelni, hogy egyszer otthon hagyták reggel :-D - amit mi nem mertünk meglépni).

A Factroz-ban eközben még az egyik alkalmazottat is felköszöntötték, illetve távozásunk előtt nem sokkal érkezett még egy társaság ünnepelni. Marc mondta, hogy nem egyszer találkozott olyan esettel, hogy a McDonald's-ban ünnepelték a születésnapot - amihez a meki rózsaszín kötényes alkalmazottat biztosított, aki táncolt és egyéb módon szórakoztatta az ünneplőket. Egyetlen kitétel, hogy előző napon szólni kell, hogy fel tudjanak készülni... :-D

Haza felé a Tamásnak valahogy bevillant a kérdés, mert Marc biztos tudja: van-e jelentése a főni kocsijának a rendszámának? Sejtésünk szerint igen. De a főni a sejtésünket is überelte: a betűk a vezetéknevének kezdőbetűi (ezt sejtettük), a számok viszont a születésnapját jelentik. Végülis... Ügyes húzás, hogy az alkalmazottak el ne felejtsék a nevezetes napot... :-D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr8612308903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása