avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Vízialma és cserimoja

2017. február 17. - mrattilamennichina

Újabb 2 gyümölccsel találkoztam. Ez egyik annyiban nem újdonság, hogy már korábban is láttam, de akkor nem próbálkoztam meg vele. Most viszont...

Elsőként a vízialma áll színpadra.

img_20170116_202244.jpg

Megvettem, de fogalmam nem volt mi ez, milyen íze lesz, stb. Szerencsére amióta be tudom rajzolni a szavakat a fordítóba, azóta könnyebb beazonosítani a címke alapján. A telefon csak angolul dobta fel a találatot, a számítógép viszont már segített némi infóval, ami elvezetett a magyar leíráshoz is - ahogy a másik gyümölcsnél is.

img_20170116_202256.jpg

img_20170116_202402.jpg

Szóval vízialma. Vizes jambóza néven is ismert. Dél-Kelet Ázsiában őshonos, de térségben szinte mindenhol termesztik. A harang alakú gyümölcsöt nyersen fogyasztják héjastul, én azért biztos ami biztos alapon meghámoztam. A gyümölcshús fehéres-sárgás, a dinnyéhez hasonlóan szivacsos, de annál kevésbé lédús - kb. mint az alma. Íze nem sok, az is dinnye-alma-körte keverék és hajlik a savanykás felé.

A másik gyümölcs a cserimoja. A vízialmát könnyebb volt megtalálni, ezzel viszont sokat szenvedtem, nem is vettem meg egyből, csak amikor volt infóm. A kínairól fordítás nem vezetett eredményre, sem angolul, pláne nem magyarul. Végül sikerült a sokadik lapon találni egy latin nevet, ami közelebb vitt az angol nevéhez, de a magyar találat még ekkor sem egyezett. Végül sikerült megtalálni a gyümölcsöt. Közép-Amerikában őshonos, de Polinéziában és Afrikában is termesztik - Magyarországhoz legközelebb Olaszországban lehet vele találkozni. Akár a 2 kilót is elérheti a súlya, külsőre elnyúlt, mint a körte, zöld színű és rücskös - elsőre azt hittem valami komlóféle lehet.

img_20170121_103346.jpgViszonyítási alapnak az otthon is kapható normál méretű öngyújtó

Nem haszontalan kicsit keresgélni a vásárlás előtt, de legalábbis az evés előtt. Az alma vagy a dinnye magot gond nélkül megeheted, ennek a gyümölcsnek a magja viszont vakságot okozhat és rovarölő szert is készítenek belőle. Pirítva hánytatóként illetve hashajtóként használja a népi gyógyászat. Szerencsére elég nagy és ellenálló a mag, de jobb, ha a héj megvágása után a kés tompa élével felezed el a gyümölcsöt - nem okoz gondot, mert az érett gyümölcs puha, mint a vaj. Az elhelyezkedésük miatt a magokat evés közben egyesével kell kiszedegetni, a gyümölcshúst meg legegyszerűbb kikanalazni. Ahogy említettem a gyümölcshús puha, krémes állagú, minden falatnál elsőre a dinnye íze ugrik be, aztán egyre inkább átveszi a dominanciát a tejes-édes dió, noha a netes források banán-ananász ízt tulajdonítanak a gyümölcsnek.

img_20170121_103535.jpg

img_20170121_111238.jpg

Amíg eszed belül pörögsz a dinnye-dió ízű banán állagú meghasonlott ízvilágon, mint vajas kenyeres hátú macska a levegőben... Végső soron azonban nagyon harmonikus, a rabjává lehet válni - a pénztárca viszont annyira nem szereti, legalább 1500Ft kilója. :-/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr8012132163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása