avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Alapok

2016. szeptember 04. - mrattilamennichina

Gondolom mindenki várta már a következő posztot. Most egyből kettő is lesz, leginkább azért, mert pár alap dolgot nem árt helyre tenni.

Rendszeresség: soha nem írtam sem blogot, sem naplót, így ez most nekem is egy új kihívás. Rendszeres posztolás van tervezve, de munkanapokon fél 7 körül fogok hazaérni, s ha az azt követő időszakban nem történik említésre méltó esemény, akkor a napi poszt lehet, hogy kimarad.

Idő: jelenleg 6 órával előbbre vagyunk (télen ez 7 lesz). Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy amíg otthon ebédeltek, addig én itt már vacsorázok. Ami posztot ti délután 2-kor láttok megjelenni, az itt este 8-kor íródott.

Időjárás: sütöget a nap, de inkább felhős. Viszont így is 30 fok körüli hőmérséklet van napközben. És a tenger közelsége miatt relatív magas páratartalom. Az eső - ahogy korábban már volt róla szó - a legváratlanabb pillanatokban kezd el esni. Van, hogy szemerkél, van hogy intenzívebben esik.

Szagok: azt szokták mondani, hogy Kína büdös. Is-is. Iparosodottabb területen a szmog viszi a pálmát, az tény. Kevésbé iparosodott területen a városban is van egy alap szag, de szerintem csak az utcai kajáldák miatt van, mert lépten-nyomon abba botlik az ember és a közelükben még mindig erősen érzem a fűszerek szagát/illatát. Másrészt ha egy kicsit fásabb-bokrosabb részre mész máris nem érzed ezeket a szagokat.

Köpködés: nem sok embert láttam köpködni, s azok is inkább a - hogyan is fogalmazzak? - "csak a dolgozni ne kelljen" stílusú ember benyomását keltette bennem.

Tisztaság: bocs, de szerintem Budapest sokkal koszosabb, szemetesebb... Itt ami az összképet rontja az a rendezetlenség, a toldozgatás-foltozgatás, az újrafestés hiánya.

Zhuhai: 1,5 milliós "kis"város. És ez csak az állandó lakcímmel rendelkezők száma, s kb. ennyire saccolják az ideiglenesen itt lakókat is (azért, mert az ideiglenes lakosok nincsenek nyilvántartva). A városban sok az új építésű lakótelep, jellemzően 20-30 emelettel. Ezeket a lakótelepeket régi 4-6 emeletes "nyomortelepek" teljes ledózerolása és rendezése után építik, s törekednek a sok zöld terület létrehozására. És még egy fontos: az építkezést mélygarázsok építésével kezdik. Otthon, pl. az új Haladás stadionnál sem aláépítik a parkolókat, hanem mellé, ráadásul annyit, hogy ha valaki sporteseményre megy, akkor még véletlenül se tudjon leparkolni... Zhuhai egyébként Makaó északi határa mellett fekszik, Európából legegyszerűbben megközelíteni Hongkongon keresztül lehet, ahonnan kb. 60 perc alatt szeli át az öböl vizét a hajó.

Közlekedés: ezt inkább hagyjuk... Keresztül-kasul mindenki, a kocsik, motorok, bicajok piros lámpánál is simán befordulnak jobbra kis ívben, de dudálnak, hogy jönnek. Bicaj, motor szemben a forgalommal, ha épp úgy van kedvük. A dudát amúgy előszeretettel használják, leginkább a "vigyázz jövök", "vigyázz itt vagyok" jelzésére. Az autópályás részeken viszont kezd szimpatikus lenn ez az "az a szabály, hogy nincs szabály" típusú dolog, mert sokkal jobban lehet vele haladni.

Alkudozás: alkudni kötelező, mondták a korábban kint járt kollégák. Hát tényleg... Rövid nadrágot vettem 125 helyett 100RMB-ért, kínai-EU konnektor adaptert 10 helyett 5-ért, egeret a laptophoz 50 helyett 40-ért. Ha elsőre nem adja, akkor megindulsz, mert úgyis találsz másikat - de úgyis utánad szól, hogy rendben van, vagy hogy mondj egy másik árat...

Kaja: alapból finom, ízletes, fűszeres, de most még nem ettem étteremben, mert itt a hotel mellett enyhén túlárazottnak érzem a kínálatot... Majd az albi környékén. Marc is mutatta, merre van jó dumpling és Maryam is mondta, hogy majd megmutatja a jó kajáldákat. Addig marad a kantinos ebéd és a... de ez már egy másik poszt lesz. :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr311674181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása