avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Lótuszgyökér

2016. szeptember 13. - mrattilamennichina

Legújabb mi kerül az asztalra rovatunkban a lótuszgyökérről lesz szó. Egyik korábbi posztban már említettem, csak nem tudtam, hogy ő az. Egyik kantinos ebédben volt egy nyers karalábé állagú, vízililiom termésére emlékeztető zöldség. Messze nem jártam az igazságtól, mert ez a zöldség valójában a lótuszgyökér (biológiai szempontból pontosabban: a gyöktörzse), amit a lótusz vagyis vízililiom elvirágzása és szárának leszáradása után kezdenek szedni a mocsárban.

Nehéz és mocskos munka 30-50 cm mélyről kibányászni - viszont finom és már jól is fizet. 10 évvel ezelőtt még 0,5-1 RMB volt kilója (forintban: 22-44), mostanra 10-12RMB kilója (440-530Ft).
Jótékony hatását főként a tüdőre, légzőszervekre fejti ki, nyersen, főzve, párolva, wokban sütve és teaként is fogyasztják.

lotus_root.jpg

(Nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a vízililiom tényleg a lótusz, mert az általam jelenleg elérhető források kicsit ellentmondásosak, de egyelőre hiszek az erősebb kutyának. Akinek van hitelt érdemlő bizonyítéka bármelyik verzióra, az szóljon!)

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr4411701259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása