Legújabb mi kerül az asztalra rovatunkban a lótuszgyökérről lesz szó. Egyik korábbi posztban már említettem, csak nem tudtam, hogy ő az. Egyik kantinos ebédben volt egy nyers karalábé állagú, vízililiom termésére emlékeztető zöldség. Messze nem jártam az igazságtól, mert ez a zöldség valójában a lótuszgyökér (biológiai szempontból pontosabban: a gyöktörzse), amit a lótusz vagyis vízililiom elvirágzása és szárának leszáradása után kezdenek szedni a mocsárban.
Nehéz és mocskos munka 30-50 cm mélyről kibányászni - viszont finom és már jól is fizet. 10 évvel ezelőtt még 0,5-1 RMB volt kilója (forintban: 22-44), mostanra 10-12RMB kilója (440-530Ft).
Jótékony hatását főként a tüdőre, légzőszervekre fejti ki, nyersen, főzve, párolva, wokban sütve és teaként is fogyasztják.
(Nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a vízililiom tényleg a lótusz, mert az általam jelenleg elérhető források kicsit ellentmondásosak, de egyelőre hiszek az erősebb kutyának. Akinek van hitelt érdemlő bizonyítéka bármelyik verzióra, az szóljon!)