avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Ajándék a népnek

2017. február 06. - mrattilamennichina

Ünnepek előtt valami kis ajándékkal kedveskedik a cég a dolgozóknak. Szeptemberben az őszközép ünnepe előtt az akkor szokásos Mooncake-ből kaptak egy dizájnos 4-es dobozt a dolgozók. Most, az új év előtt jó kívánság papírtekercset kaptunk, amiből a 2 nagyot a bejárati ajtó 2 oldalára, a kicsit pedig fölé kell(ett) ragasztani hasonlóképpen ahogy Luluéknál is lehetett látni az ajtók körül. Én nem ragasztottam ki, megelégedtem az ajtóra ragasztható díszekkel.

cny036.jpgKörbe ragasztott ajtó Luluéknál a szentélynél - a mi tekercseinkkel is így kellett volna  

A Hong Bao-król (Vörös Boríték) már írtam: pénz, kisebb ajándék átadására használják. Az új évhez kapcsolódóan is van egy ilyen hagyomány: az új év első napján ilyen kis borítékot szoktak adni a házasok a nőtlen fiúknak, de csak páros összegű pénzzel, lehetőleg minél többel, hogy a gazdagságot az adott évre bevonzzák - maguknak és a megajándékozottnak is. Persze ezen kívül is ajándékoz mindenki mindenkinek, szintén a nevezett gazdagodási céllal.

Ma van az első teljes munkanap az új évben, amikor az új évi szabadságolásról már mindenki visszatért. A csoportvezetők a beosztottaiknak adnak, a főnökök pedig X számú kis borítékot osztanak szét a leggyorsabban reagáló (vagyis leghamarabb odafutó) kollégáknak. Gondoltam ez csak itt a mérnökségen hagyomány. Aztán nagy rohanás - hirtelen nem tudtam miért: "Megjött a cipőszállítmány a Skála Áruházba?" De nem, a legfőbb főnökünk jelent meg - nem volt nehéz rájönni, egy fejjel magasabb mindenkinél. :-) Őt rohanták meg a dolgozók, mint sáskák a veteményest... Az ő kezében is egy köteg Hong Bao és a szerencsések tőle is kaphattak egyet. Hogy 10-20-50-100 RMB volt benne nem tudom. De mint a Hong Bao esetében mindig, nem az összeg a lényeg: a gesztus számít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr9812185890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása