avagy a magyar nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Kína

Mr Attila menni China

Mr Attila menni China

Aligátorkörte, avagy az avokádó dícsérete

2016. október 10. - mrattilamennichina

Most egy olyan gyümölcsről lesz szó, ami otthon is kapható, sőt, számomra nem is újdonság, mert szoktam enni, viszont az ember egészségére nézve hasznos növény, de sokan nem merik kipróbálni, vagy mert félnek tőle vagy mert nem tudják hogyan fogyasszák. Lássuk:

avokado.jpg

Avokádó (tessék kérem megbocsátani: netről töltött fotó)

Az avokádó egy Közép-Amerikában őshonos örökzöld fa, ennek termése a bejegyzésünk tárgya, amely rücskös külsejű, körte alakú - innen is jön az aligátorkörte elnevezés. Színe zöld, feketés és vöröses barna is lehet. Közepén (a nálunk kapható méretű termésben) nagyobb diónyi mag található, amelytől a semleges ízű gyümölcshús könnyedén elválik. Ha a vásárlás után rövid időn belül szeretnéd fogyasztani, akkor érdemesebb a puhább (de nem túl puha!) darabokat vásárolni. Javasolt tárolási hőmérséklet 7-19°C (alatta a hatóanyagok károsodnak, felette gyorsan érésnek indul), ezért felvágás után 1-2 napon belül el kell fogyasztani és a hűtőt kerülni kell.

A gyümölcshús a vajhoz hasonlóan késsel könnyen kenhető, a bőrszerű héjából könnyen kikanalazható. Több módon is felhasználható, de javasolt a héjból kis edénykébe kikanalazni, ott összetörni, sóval, borssal, esetleg citromlével vagy ecettel ízesíteni. Az avokádó a mexikói konyha egyik mindennapos ételének a guacamole-nak a fő alapanyaga. Itt Ázsiában inkább cukrozva vagy gyümölcslébe keverve fogyasztják. Én megvallom őszintén csak kicsit sózni szoktam, mivel gyorsan megeszem. A citromlevet egyébként azért (is) szokták hozzáadni, mert a gyümölcshús a levegővel érintkezve hamar megfeketedik (úgy, ahogy az alma is teszi egyébként - igaz az csak barnul), de ez az értékét nem rontja. Emiatt szoktam hosszában félbevágni, az egyik felét leválasztani, a másik felét magostul lefóliázni, majd másnap megenni.

A terméshús olajban és proteinben gazdag, emellett jelentős a B-, C-, E- vitamin és nyomelem tartalma. 100g annyit tartalmaz belőlük, mint egy átlagos multivitamin bogyó... Ja, és cukor tartalma alacsony, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Egy szó, mint száz, én ezt a termést is jó szívvel ajánlom megkóstolásra mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mr-attila-menni-china.blog.hu/api/trackback/id/tr3511753601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása